Omul potrivit, la jobul digital potrivit

Omul potrivit, la jobul digital potrivit

Articol realizat de CAPITAL, 6 noiembrie 2018

 

Câți dintre noi putem spune că avem locul de muncă perfect? Că jobul ne oferă balanța ideală dintre muncă și viața personală? Că avem adesea oportunități de dezvoltare profesională și personală? Și, nu în ultimul rând, că beneficiile sunt pe măsura așteptărilor noastre?

 

Întrebarea şi răspunsul implicit – studiile arată că majoritatea angajaţilor sunt nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sunt valabile pentru toată lumea, dar în domeniul digital nu este diferit. De vină este de obicei lipsa de potrivire dintre aşteptările angajaţilor şi aşteptările angajatorilor, de multe ori nepotrivirea pornind chiar de la recrutare. Pur şi simplu, calificările candidatului nu erau cele necesare nevoilor angajatorului încă de la început. Cum poate fi evitată această eroare comună, ce afectează deopotrivă viaţa multor profesionişti şi productivitatea multor companii? Un răspuns l-ar putea avea platforma online de recrutare Digitaljob şi mai ales algoritmul de matching, algoritm machine learning care evoluează înspre o inteligenţă artificială.

 

Povestea sistemului „magic”

 

Algoritmul Digitaljob este creaţia unui dintre cei mai experimentaţi şi titraţi programatori şi designeri români, Marius Dascălu. „În urmă cu 20 de ani, am făcut pentru lucrarea de licenţă o reţea neuronală care putea să citească anumiţi parametri şi să-i interpreteze, un fel de proto inteligenţă artificială”, spune Marius. Antreprenor digital experimentat, a fondat şi condus agenţia multi-premiată 2Fresh, alte câteva proiecte digitale precum visualart.ro și a dezvoltat Digitaljob, în urma unei experienţe personale. Căuta programatori şi designeri pentru un proiect propriu şi s-a lovit exact de problema nepotrivirii dintre CV-urile pe care le primea şi nevoile sale. Oferta site-urilor clasice de recrutare s-a dovedit prea generalistă, prea voluminoasă şi lipsită de relevanţă. La jumătatea anului 2015, prima versiune a platformei era online, stârnind ceva interes în domeniu. Din păcate, pe fondul deprecierii stării de sănătate a antreprenorului – Marius a dezvoltat o boală degenerativă după ce a fost tratat pentru cancer, proiectul nu a fost dezvoltat. Abia după întâlnirea cu Ionuţ Georgescu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români din domeniul managementului deşeurilor, care a investit peste jumătate de milion de euro în platformă, Digitaljob a prins aripi. Dincolo de design şi interfața excepţionale și de modelul de business, noua platformă are în spate algoritmul de matching între candidați şi oferte de job-uri, căruia noi îi spunem Sistemul Magic, şi alte câteva opţiuni unice pe piaţa de recrutare online.

 

Jobul potrivit pentru omul potrivit

 

„Lucrul pe care ni l-am dorit încă de la început a fost să facem în aşa fel încât procesul cerere-ofertă să fie favorabil pentru candidaţi. Ne-am dat seama că dacă le facem un bine candidaţilor, facem implicit bine companiilor. Iar asta este foarte important în domeniul digital, unde rezultatele sunt uşor cuantificabile”, spune Marius Dascălu. Toate platformele de recrutare online au o mică problemă: companiile nu pot să-şi dea seama de calificările unui aplicant nici măcar după un interviu. De exemplu, dacă e nevoie de un programator cu un nivel de calificare mediu, 5 puncte din 10, cel mai bine ar fi ca acest lucru să fie clar de începutul procesului de recrutare. Pe lângă nivelul de calificare, sunt foarte importante instrumentele sau programele în care candidatul este calificat pentru că de multe ori, de exemplu, compania angajatoare nu are o licenţă pentru soft-urile pe care le ştie candidatul. Pe Digitaljob, cerinţele jobului sunt foarte clar specificate, alături de beneficiile suplimentare salariului, astfel că ofertele se vor potrivi perfect cu cererea. Iar aici intervine algoritmul de matching.

„I-am spus Sistem Magic şi este o formulă complexă, în continuă dezvoltare, a cărei principală calitate este că ne economiseşte timpul. Pe măsură ce volumul de cerere şi ofertă din platformă creşte, algoritmul nostru va deveni din ce în ce mai inteligent”, explică Marius.

Pentru că focusul este pe candidaţi, profilul acestora este unul care evoluează pe măsură ce skill-urile candidaţilor evoluează odată cu dezvoltarea profesională. Diplomele nu sunt atât de importante, talentele digitale neavând neapărat nevoie de calificările formale, obişnuite. Iar asistenţa candidatului la auto-evaluare este determinantă, în domeniul digital minţitul în legătură cu pregătirea profesională nefiind cea mai bună strategie de vreme ce odată aşezaţi în faţa calculatorului candidaţii trebuind să producă rezultatele promise.

La doar câteva săptămâni de la relansare, Digitaljob cuprinde ofertele a peste 150 de companii şi peste 1.500 de profiluri de candidaţi. Pentru că platforma îşi propune să construiască o legătură între oferta de forţă de muncă specializată din România cu marile pieţe digitale internaţionale, sunt deja în jur de 100 de oferte de joburi internaţionale, din locaţii precum Austria, Belgia, Singapore sau oferte de muncă remote. „Monetizarea va veni doar de la companii. Acestea pot posta şi oferte pentru echipe, de doi sau mai mulţi oameni. După cum ştiţi, companiile digitale lucrează pe proiecte şi au deseori probleme în a forma echipe de proiect din oameni compatibili şi competenţi. Noi le putem oferi ce au nevoie”, conchide Marius Dascălu.

Digital Communication Manager highly skilled in marketing and strategic communication across multiple international markets.